Priser
För att kunna ge en mer exakt prisuppgift rekommenderar vi dig att boka in en tid för undersökning så utformar vi därefter en individuell behandlingsplan och kostnadsberäkning. Hos oss går det bra att betala på plats med kort eller swish . Faktura/delbetalning enligt överrenskommelse. Vi är anslutna till Försäkringskassan.
Tandvårdsreformen
Tandvårdsstöd
I Sverige finns ett statligt tandvårdsstöd som minskar dina kostnader när du går till tandläkaren. Stödet består av två olika bidrag samt ett högkostnadsskydd.
Vad är statligt tandvårdsstöd?
Det statliga tandvårdsstödet består av ett allmänt och ett särskilt tandvårdsbidrag samt ett högkostnadsskydd. Din tandläkare eller tandhygienist ger dig stödet genom att dra av en summa från priset på din undersökning eller behandling.
För att du ska få tandvårdsstöd måste din tandläkare eller tandhygienist vara ansluten till det statliga tandvårdssystemet, ett system som Försäkringskassan ansvarar för. Det är alltså Försäkringskassan som betalar ut stödet till din tandläkare eller tandhygienist. Det kommer dig till del då du får en lägre kostnad när du ska betala för ditt besök. Folktandvården och merparten av de privata tandläkarna är anslutna till systemet, men inte alla. Om du är osäker kan du fråga din tandläkare innan besöket. Din tandläkare eller tandhygienist kan också informera dig om vilken slags tandvård som ger rätt till tandvårdsstöd.
Det händer att Försäkringskassan kräver tillbaka pengar som de har betalat ut till en tandläkare eller tandhygienist. Men hen har aldrig rätt att kräva att du som patient ska betala tillbaka ditt tandvårdsstöd. Tandläkaren eller tandhygienisten ansvarar för att bedöma om du kan få tandvårdsstöd för en åtgärd. Om du, enligt Försäkringskassan, inte hade rätt till stödet, är det tandläkaren eller tandhygienisten som blir återbetalningsskyldig.
Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Vad är allmänt tandvårdsbidrag?
Allmänt tandvårdsbidrag får du från och med det år du fyller 20 år. Ett annat villkor är att du måste vara försäkrad i Sverige.
Vad kan jag använda mitt allmänna tandvårdsbidrag till?
Du kan använda ditt allmänna tandvårdsbidrag till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Du kan även använda bidraget för att delbetala ett avtal om abonnemangstandvård.
Hur mycket får jag?
- Från och med det år du fyller 20 år till och med det år du fyller 23 år är bidraget 600 kronor per år.
- Från och med det år du fyller 24 år till och med det år du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år.
- Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.
Bidraget kommer dig till godo den 1 juli varje år. Det går bra att spara bidraget till nästa år och använda två bidrag då.
Din totala kostnad beror på vilket pris din tandläkare eller tandhygienist tar för behandlingen. Du har rätt att få en prisuppgift innan behandlingen börjar.
Vad är högkostnadsskydd?
Högkostnadsskyddet finns till för dig som har höga tandvårdskostnader. Det innebär att du bara behöver betala en del av kostnaden själv när den överstiger ett visst belopp.
Du kan använda högkostnadsskyddet från och med det år du fyller 20 år och är försäkrad i Sverige.
Vad kan jag använda mitt högkostnadsskydd till?
Din tandläkare eller tandhygienist kan upplysa dig om din behandling ger rätt till högkostnadsskyddet eller inte. De flesta behandlingar gör det, men det finns undantag.
Du kan till exempel inte få ersättning för tandblekning, andra former av kosmetisk tandvård eller för tandvård som ingår i ett avtal om abonnemangstandvård.
Tandvård som ingår i en sjukdomsbehandling ingår inte i högkostnadsskyddet för tandvård. För sådan tandvård betalar du regionens vanliga patientavgift och regionens högkostnadsskydd för patientavgifter gäller. För mer information om detta, kontakta din region.
Hur mycket får jag?
Du betalar själv kostnader som under ett år är sammanlagt 3 000 kronor enligt statens referenspriser, eller tandläkarens respektive tandhygienistens priser om de är lägre. Sedan täcker högkostnadsskyddet
- 50 procent av de kostnader som överstiger 3 000 kronor
- 85 procent av de kostnader som överstiger 15 000 kronor.
Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för varje åtgärd som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Åtgärder som ger rätt till statligt tandvårdsstöd är undersökningar och olika slags behandlingar. I referenspriset för en åtgärd ingår också kostnader för material.
Tandläkaren eller tandhygienisten är inte bunden av referenspriset utan får sätta sina priser själv. Om hen tar ett högre pris än referenspriset för en åtgärd som ingår i behandlingen, täcker inte högkostnadsskyddet det belopp som överstiger referenspriset, utan mellanskillnaden måste du som patient betala själv.
Högkostnadsskyddet beräknas per år. Det betyder att alla åtgärder som görs under en sammanhängande period på tolv månader räknas in i ditt högkostnadsskydd. Du kan själv bestämma att en ny period ska börja innan den tidigare har löpt ut. Det kan vara fördelaktigt när du står inför en större behandling.
Om du använder ditt allmänna eller särskilda tandvårdsbidrag för att betala en del av dina tandvårdskostnader dras bidraget av innan högkostnadsskyddet beräknas.
För vissa behandlingar kan du bara få ersättning som motsvarar en lagning, även om du väljer att sätta in en krona i stället för att laga tanden. På samma sätt får du för vissa behandlingar bara ersättning för en bro, även om du väljer tandimplantat i stället för en bro. Tandläkaren ska upplysa dig om vad som gäller i varje enskilt fall.
Hur använder jag mitt högkostnadsskydd?
För att få del av högkostnadsskyddet måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. Det flesta är anslutna men inte alla, så fråga först för att vara säker.
Du behöver inte ansöka för att få del av högkostnadsskyddet, utan din tandläkare eller tandhygienist drar av beloppet från din räkning.
Din slutliga kostnad beror på vilket pris din tandläkare eller tandhygienist tar för behandlingen. De får själva sätta sina priser, men du har rätt att i förväg få en prisuppgift på behandlingen. Om du behöver behandlas vid mer än ett tillfälle ska du få en preliminär skriftlig prisuppgift över den totala behandlingskostnaden.
Prisjämförelse : På TLV Tandpriskollen kan du jämföra priser på tandvård (www.tandpriskollen.se)
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
Vad är särskilt tandvårdsbidrag?
Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har en viss sjukdom eller en viss funktionsnedsättning, som innebär en risk för försämrad tandhälsa. Du kan få bidraget från och med det år du fyller 20 år och är försäkrad i Sverige.
Det är din tandläkare eller din tandhygienist som bedömer om du har rätt till bidraget, och för detta behöver de underlag. Vilka underlag som krävs beror på vilken sjukdom eller funktionsnedsättning du har. Mer om dessa regler finns på Socialstyrelsens webbplats.
Om din tandläkare eller tandhygienist inte kan bedöma om du har rätt till särskilt tandvårdsbidrag kan du göra en förhandsprövning. Det innebär att du eller din tandläkare/tandhygienist lämnar in en ansökan till Försäkringskassan för att pröva om du har rätt till bidraget. Var noga med att bifoga de underlag som efterfrågas i blanketten.
Vad kan jag använda det särskilda tandvårdsbidraget till?
Du kan använda bidraget till förebyggande tandvårdsåtgärder till exempel undersökning och tandrengöring. Du får även använda det särskilda tandvårdsbidraget som delbetalning för abonnemangstandvård.
Hur mycket får jag?
Det särskilda tandvårdbidraget är 600 kronor per halvår. Du får bidraget den 1 januari och den 1 juli varje år.
Användningen av bidraget går att dela upp. Du kan till exempel ta ut 200 kronor vid ett besök och 400 kronor vid nästa besök. Du kan inte spara bidraget från ett halvår till ett annat.
Din slutliga kostnad beror på vilket pris din tandläkare eller tandhygienist tar för behandlingen. De får själva sätta sina priser, men du har rätt att i förväg få en prisuppgift på behandlingen.
Försäkringskassan tandvård
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Alla patienter får vid undersöking hos oss en skriftlig behandlingsplan så att man vet vad som skall göras, hur lång tid det tar och kostnadsförslag på vad det kommer att kosta.Fråga oss gärna om det är något du undrar över.
OBS! Uteblivanden och Sena Återbud (<24 timmar före planerad tid) debiteras:
vuxna 600 kr, barn 400 kr.